Prowadzisz zakład gastronomiczny? Pamiętaj o meblach ze stali nierdzewnej

W zakładach wytwarzających artykuły spożywcze, gabinetach lekarskich lub salonach kosmetycznych i w kuchniach nadzwyczaj ważne jest utrzymanie skrajnej czystości. To wymusza nie tylko przestrzegania restrykcyjnych procedur oraz użycia środków dezynfekujących, ale również właściwego sprzętu. Meble oraz przybory wykorzystywane w takich miejscach nie powinny pochłaniać zanieczyszczeń, a ich powierzchnia powinna gwarantować łatwe i dokładne czyszczenie oraz odkażanie. Toteż wszędzie tam, gdzie najważniejsza jest higiena, najlepiej zdają egzamin meble ze stali nierdzewnej.

Jakiego typu meble ze stali nierdzewnej użytkuje się w gastronomii?

Meble ze stali nierdzewnej są nader często stosowane w piekarnictwie, przetwórstwie spożywczym oraz profesjonalnych kuchniach. W zapleczach kuchennych restauracji czy stołówek stosuje się między innymi regały do przechowywania produktów, blaty i stoły. Poza nimi warto napomknąć o okapach i zmywakach, jak również wszelkiego rodzaju stojakach stosowanych do wyrastania pieczywa. Ergonomiczną eksploatację pomieszczenia ułatwiają meble ze stali nierdzewnej na zamówienie – dzięki nim uda się zaaranżować wygodną kuchnię nawet na niedużej przestrzeni.

Branża medyczna również korzysta z mebli ze stali nierdzewnej

Projektując wymiary mebli ze stali nierdzewnej, producent uwzględnia też wymogi gabinetów kosmetycznych oraz medycznych. Tu w szczególności ważne są stoły i regały pozwalające składować w sterylnym otoczeniu narzędzia oraz preparaty używane w trakcie zabiegów. Meble ze stali nierdzewnej spełniają wszelkie wymagania stawiane w stosunku do sprzętu stosowanego w gabinetach lekarskich – pozwalają na zachowanie jałowości otoczenia, są estetyczne i mocne.