Zdrowe gotowanie – co warto wiedzieć o soli kłodawskiej i himalajskiej?

Kliknij tu, aby kupić różową sól himalajską.

Sól to składnik niezbędny do prawidłowego działania organizmu człowieka. Jakie zalety ma sól himalajska oraz niejodowana sól kłodawska? Z jakiego powodu warto wykorzystywać je do przygotowywania żywności?

Sól himalajska – jakie minerały zawiera?

Sól kuchenna to jedna z najlepszych przypraw, która świetnie uwydatnia smak potraw. Choć nadmierne użycie soli ma negatywny wpływ na nasze samopoczucie, to jej odpowiednie dawki (w granicach 6 gramów w ciągu 24 godzin) są konieczne dla prawidłowego działania organizmu człowieka. Sól dostarcza bowiem sód, to jest pierwiastek odpowiadający za podtrzymanie poprawnego ciśnienia krwi oraz gospodarkę wodną. Jednym z najzdrowszych typów soli jest sól himalajska wydobywana ze pokładów liczących blisko 250 mln lat. Składnik ten zawiera mnóstwo cennych pierwiastków oraz minerałów, m.in. selen, magnez czy żelazo, a jednocześnie nie posiada szkodliwych zanieczyszczeń i komponentów, np. trujących metali ciężkich. Różowa sól himalajska świetnie podbija smak dań i jest dostępna zarówno w postaci grubych, jak i drobnych kryształków.

Sól kłodawska niejodowana – używana nie tylko w branży gastronomicznej

Sól kłodawska niejodowana z kolei to substancja o dużym poziomie czystości – posiada prawie 97% NaCl i jest wspaniałym dodatkiem do domowych kiszonek. Jest między innymi kopalnią potasu, cynku czy wapnia, innymi słowy pierwiastków potrzebnych do zachowania dobrego samopoczucia. Sól kłodawska czerpana jest w kopalni soli Kłodawa w Wielkopolsce. Nie ługuje jej się, toteż nie zatraca swoich właściwości i jest bez trudu absorbowana przez organizm. Sól kłodawska jest na co dzień wykorzystywana nie tylko w gastronomii, ale także sektorze chemicznym, przemysłowym oraz w lecznictwie, rolnictwie i kosmetyce.

"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669-997-776
E-mail: [email protected]