Sok z kiszonych buraków i kapusty – skład i działanie

Dowiedz się więcej o soku z kiszonej kapusty.

Artykuły fermentowane po okresie zapomnienia znowu wróciły na polskie stoły. Do kiszonych buraków i kapusty dołączają też inne, do tej pory mniej znane owoce oraz warzywa. Kiedy piszemy o leczniczych zaletach fermentowanego jedzenia nie można zapomnieć też o napojach takich jak kefir, kombucza czy wszelkiego typu soki i zakwasy z kiszonych warzyw. Głównie te ostatnie są godne zainteresowania – pomagają łatwo i błyskawicznie dostarczyć naszemu ciału składniki potrzebne dla jego właściwego działania.

Jakie witaminy dostarcza sok z kiszonej buraków i kapusty?

Sok z kiszonej kapusty to napój zawierający mnóstwo substancji wpływających korzystnie na nasze zdrowie. Głównym komponentem są z całą pewnością bakterie kwasu mlekowego, które są odpowiedzialne za przebieg fermentacji. Sok z buraków, ogórków bądź inny kiszonek to także kopalnia witamin. Warta uwagi jest przede wszystkim duża zawartość kwasu askorbinowego, czyli witaminy C – zaledwie pół szklanki tych soków dostarcza jej więcej niż cytryna. Soki z kiszonek należy również pić ze względu na zawartość witaminy E i K, witamin z grupy B oraz duże nasycenie solami mineralnymi.

Sok z kiszonych buraków – czemu warto go spożywać?

Sok z kiszonych buraków, ogórków i kapusty, ze względu na zawartość bakterii kwasu mlekowego pozytywnie wpływa na naszą odporność oraz pracę układu pokarmowego. Dodatkowo nagromadzenie witamin polepsza działalność układu nerwowego, zmniejszają objawy cukrzycy, szkorbutu i depresji, a także pomagają poradzić sobie z osłabieniem psychicznym i fizycznym. Po kwaszonki powinny oprócz tego sięgnąć osoby zmagające się z chorobami układu pokarmowego, takimi jak przykładowo wrzody żołądka lub niestrawność. Stanowią one też ochronę w trakcie terapii antybiotykami i pobudzają apetyt.

"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669-997-776
E-mail: [email protected]