Sok z kiszonej kapusty i sok z kiszonego buraka – właściwości

Skieruj się tutaj, aby zamówić sok z buraka kiszonego.

Od wieków w słowiańskiej tradycyjnej kuchni używa się kwaszonek. W ostatnich latach jednakże raz za razem wspomina się też ogromne własności prozdrowotne soków z kiszonych warzyw, w szczególności z buraków i kapusty. To w zasadzie tzw. super żywność, która coraz częściej dostępna jest na półkach marketów w działach ze zdrową żywnością.

Sok z kapusty kiszonej – dlaczego należy go regularnie pić

W dzieciństwie sok z kapusty kiszonej spożywał bodaj każdy z nas. Nasze babcie na własną rękę przyrządzały kiszoną kapustę według przekazywanych w rodzinie przepisów, a po skonsumowaniu kapusty częstokroć przynosiły swoim wnusiom kubeczek z sokiem, mówiąc, że napój jest niezwykle zdrowy, chociaż nie każdemu smakuje. I miały rację! Sok z kapusty kiszonej to autentyczna bomba witaminowa! Zawiera on duże ilości witaminy A, C, E oraz PP, a także rozmaite minerały, jak np. wapń, żelazo i fosfor. Wielu ludzi może mieć trudności z przywyknięciem do cierpkiego posmaku tego soku, ale rekomenduje się wypijać go regularnie, dlatego że usuwa toksyny z organizmu, wypłukuje toksyny z organizmu, obniża poziom choresterolu, działa on grzybo- i bakteriobójczo oraz ma dobry wpływ na florę bakteryjną jelit, dzięki czemu może wspierać proces odchudzania. Przede wszystkim natomiast pomaga uzupełnić niedostatek kwasu askorbinowego, dzięki czemu wzmacnia odporność organizmu i chroni przed częstymi przeziębieniami. Sok z kapusty kiszonej podaje się również anemikom ze względu na znajdujące się w nim żelazo. Oczywiście nawet tak zdrowego soku nie wolno nadużywać – zaleca się wypijać mniej więcej 250 mililitrów soku na dzień.

Sok z kwaszonych buraków ma właściwości antyoksydacyjne, przeciwzapalne i antyseptyczne

Sok z kiszonego buraka jest drugim odżywczym sokiem, który wykorzystujemy od lat w kuchni i który pijemy także jako zdrową przekąskę. W jego składzie znajduje się wiele witamin i ma właściwości antyseptyczne, przeciwzapalne oraz antyoksydacyjne. Sok ten podnosi odporność: obniża poziom cholesterolu, podnosi koncentrację, a jednocześnie zapobiega zaparciom. Choć buraki charakteryzują się pokaźną zawartością cukru, to sok z kiszonego buraka nie ma wysokiego IG i mogą go pić diabetycy. Nie rekomenduje się jednakże jego spożycia kobietom karmiącym piersią i w ciąży, jak również osobom borykającym się z chorobami nerek bądź reumatyzmem.

Jeśli nie posiadasz wiedzy, aby przyrządzać soki z kiszonek samodzielnie, możesz nabyć je w swoim markecie lub założyć na nie zamówienie bezpośrednio na stronie producenta. Pamiętaj jednakże, iż tego typu soki powinno się składować w w chłodnym miejscu.

Jeśli nie masz możliwości, by przygotować sok z kiszonych warzyw samodzielnie, możesz zakupić je w ulubionym sklepie bądź zamówić większą ilość bezpośrednio na stronie producenta. Pamiętaj jednak, że takie soki należy przechowywać w warunkach chłodniczych.

"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]